Lezers over het boek

Reacties van lezers

Mei 2023

Geachte Professor Dohmen,
Een inspirerend verhaal afgelopen zaterdag bij Scheltema. U heeft me uitgedaagd om te analyseren waar ik nu sta – innerlijk en uiterlijk – en waar ik naar toe wil cq kan als bijna 80-jarige. “De kunst van het ouder worden van Hanne Laceulle “heeft u in uw boek ook nog aangereikt! Mijn hartelijke dank!! Met vriendelijke groet, RdB

Geachte heer Dohmen,
‘Iemand zijn’ – een prachtig boek; ik heb initiatief genomen dit met een aantal mensen van mijn scholen te lezen. Dus ik benut de meivakantie voor lezen en reflectie. Maar al lezend vraag ik mij af: waarom toch zo vaak een sneer in het algemeen naar de ‘onderwijsbestuurders’? In een boek dat gaat over persoonsvorming, menszijn, empathie. Ik mis de mogelijkheid dat er onderwijsbestuurders zijn die dit zeer aan het hart gaat en die zoeken naar ‘hoe dan’?
Zou u in het najaar met een aantal onderwijsbestuurders uit het primair onderwijs over uw boek in gesprek willen gaan? Van harte uitgenodigd, ik zou dat graag met u willen organiseren.

Dank voor uw intensieve schrijf- en denkwerk,
Hartelijke groet J. R. (onderwijsbestuurder primair onderwijs: met onderwijsplezier, zoekend, reflecterend, schipperend tussen wat ik beoog voor kinderen en het systeem waar ik in zit)

Maart 2023

Hallo Joep,

Op 25 november kocht ik Iemand zijn. We zijn 5 maanden verder en het is uit. Iedere week gedisciplineerd lezen. Een knabbelboek. Knabbelen en bezinken.

Het boek Iemand zijn gaat over persoonsvorming en biedt talloze inzichten hoe je Iemand kan worden en kan zijn in een neoliberale posttraditionele wereld die aan vlijt dreigt ten onder te gaan.

Hoe sta jij als ouder, als volwassene in deze wereld? Hoe voed je kinderen op in een dergelijke samenleving? Het lijkt voor veel jongeren geen feest te zijn. Depressies en burnouts nemen toe. Wat doen we verkeerd in deze hyperkapitalistische markt van media en technologie? Er gaat iets fundamenteels fout. We moeten wakker worden.

De schrijver neemt je mee in een wereld van praktische filosofie. Op boeiende wijze reikt hij analyses aan, inzichten en uitzichten. Het boek is soms grappig, ontroerend en vooral menselijk. Geen academisch gezever. Het maakt Iemand zijn tot een krachtig boek dat je aanzet tot reflectie, tot nadenken over je eigen leven en dat van je kinderen en kleinkinderen. Ook voor een niet-filosoof als ik, een goed te lezen boek dat je niet meer loslaat.’

Dec 2022

Geachte heer Dohmen,
Bijkans elke pagina van “Iemand Zijn” is een treffer voor mij. Ik ben van uw leeftijd, en praktiseer filosofie al jaren. Al duurt het nog weken om dit weldoortimmerde werk geheel te internaliseren, kan ik nu al zeggen dat uw boek mij met een reuze stap vooruit zal helpen. Dank, dank. Heb vrienden in het buitenland waarmee ik vooral ook over vorming en onderwijs discussieer. Daarom een vraag: komt er binnen afzienbare tijd een engelse versie uit? Hoogachtend, en hartelijke groet,
K. P.

Beste Joep
Met veel belangstelling lees ik jouw boek ‘iemand zijn’. Ik kocht dit boek met boekenbonnen die ik kreeg voor mijn veertigste verjaardag. Waarom ik een bericht stuur: ik geef sinds dit jaar het vak LEEF! Op school. Leef is een vak dat handelt over het leven en hoe je daarmee moet omgaan. Ik ben nog maar pas begonnen in jouw boek maar ben helemaal in de ban van een alinea op p24. Mag ik een aantal van jouw inzichten citeren in mijn cursus? Vriendelijke groeten, M.

P.d.H.

Loading